Virtualiame ture – XVI a. Vilnius: kaip atrodė vilniečių valgiai ir neįtikėtinos puotos?

2021 04 22 MaršrutaiNaujienos

Buvo laikai, kai net visko mačiusius didikus stebino didelės puotos su įmantriais valgiais nukrautais stalais, o vaistinės priminė burtininkų karalystę. Artėjančio Vilniaus 700 metų jubiliejaus proga rengiamas projektas ,,7 kelionės kryptimi – Vilnius 700“ kviečia leistis į XVI a. gastronominę kelionę po LDK Vilnių ir pažvelgti į Lietuvos virtuvę nauju kampu.  

Wilhelm Hermes. Natiurmortas su vaisiais ir daržovėmis, XIX a. Šiaulių “Aušros” muziejus

Gastronominės Vilniaus paslaptys 

Pirmiausia supažindinęs su XIV a. Vilniumi, projektas nukelia ir į tolesnius miesto gyvavimo amžius. XVI a. ture istorikė Luka Sinevičienė pasakoja apie tai papasakos negirdėtus faktus apie gastronominę Vilniaus raidą. Istorikai sutinka, kad ši epocha gerokai pakeitė lietuvių valgymo įpročius. Tiesa, šiendien mums gerai pažįstami produktai puikavosi tik ant didikų stalų. Šis turas atskleis ir kitas miesto paslaptis – kas į Vilnių atvežė dabar mums įprastas daržoves, kodėl vaistinės priminė burtininkų karalystę? Kokie egzotiniai vaisiai augo Radvilų sode ir kokie saldainiai buvo dovanoti piršlybų metu sužadėtinei?  

Lankinis barštis. Iliustracija iš “Flora von Deutschland” knygos, 1885 m.

Projektas ,,7 kelionės kryptimi – Vilnius 700“ vilniečius ir visus besidominčius miesto istorija kvies susipažinti ir su kitais reikšmingais Vilniaus įvykiais, žengiant skirtingais epochų maršrutais. Šis projektas – viena iš 2023 metais vyksiančio Vilniaus 700-ojo jubiliejaus šventimo dalių. Vilniečiams maršrutai bus pristatomi kas savaitę, palaipsniui leidžiant susipažinti su Vilniumi nuo seniausių epochų link naujesnio šimtmečio veido. Kiekvienas galės savarankiškai susipažinti su maršrutais www.700vilnius.lt tinklapyje. Maršrutu galima naudotis ir „Neakivaizdinio Vilniaus“ platformoje.