Vasarą pranašaujantis kvapas: kas čirška Vilniaus griliuose? • Neakivaizdinis Vilnius

Vasarą pranašaujantis kvapas: kas čirška Vilniaus griliuose?

2021 07 17 Skonis

Žinote tą jausmą, kai pavasario dieną išeini į lauką ir nustembi, nes vietoj anksčiau jaustų šaltokų gūsių veidą pasitinka švelniai pučiantis vėjelis? Tada žinai – jau tikrai pavasaris! O pagalvojus apie pirmuosius vasaros pasisveikinimus, šie pasijaučia, kai tas pat vėjelis, tau žygiuojant gatve, netikėtai atpučia iš kaimynų kiemo sklindantį ant grilio kepamo maisto kvapą arba pastarąjį užuodi saulėtą dieną vos tik atvykęs prie artimiausio ežero. Dūmo aromatas, įkaitintos anglys ir ant grotelių skrudinamas maistas praneša apie pagaliau atėjusį šilčiausią metų sezoną.

Daugiau ir daugiau grilio

„MOMO grill“ skleidžiamas dūmo skonis daliai žmonių pažįstamas jau kur kas anksčiau, nei tada, kai praėjusių metų birželį restoranas pravėrė duris Vilniuje. Prieš šešerius metus Klaipėdoje, o prieš dvejus metus – Kaune virtuvės šefo Valdo Anusevičiaus įkurtas restoranas „MOMO grill“, iki atverdamas duris sostinėje, savo virtuvės kvapais vertė ne vieną vilnietį traukti kitų, didžiųjų Lietuvos miestų link. „Vilnius tikrai mūsų laukė“, – sako Totorių gatvėje įsikūrusio restorano vadovė Kristina Kasputytė.

„MOMO grill“ savo patiekaluose nenaudoja stiprių marinatų, nes siekia kuo labiau atskleisti tikrąjį produktų skonį. „MOMO grill“ nuotr.

Pavadinime esantis žodis „grill“ išduoda, kokio tipo maisto restorane gali tikėtis klientas. Ir čia mane Kristina tuoj pat suskumba pataisyti – jokių klientų, tik svečiai! Juk ir skamba taip daug maloniau, ar ne? „MOMO grill“ siekia, kad nepaisant to, kaip esi apsirengęs ar kokius maisto poreikius turi, restorane jaustumeisi maloniai, jaukiai ir patogiai. „Iš esmės, restorane jausmas kaip pas mamą“, – juokiasi Kristina. Ir nors pavadinime būtų galima įžvelgti sąsajų su žodžiu „mama“, visgi Kristina paaiškina, kad pavadinimas kilo nuo žodžių junginio „more & more“. Kitaip sakant – daugiau ir daugiau grilio.

„MOMO grill“ kepama viskas – ėriena, jautiena, antiena, žuvis, jūrų gėrybės, daržovės ir dar daugiau. Tam restoranas naudoja „Josper“ anglies grilių, kuris suteikia maistui itin ryškų dūmo skonį bei jausmą, kad maistas išties buvo keptas ant laužo. Šio grilio garbei restorano meniu galima rasti vieną mėgstamiausių svečių patiekalų – „Josper lėkštėje“. Tai rinkinys mėgstantiems įvairovę, nes jame patiekiama trys mėsos rūšys. Visgi Kristina atkreipia dėmesį, kad vilniečiai taip pat labai mėgsta pačirškintą šviežią žuvį, o tai išgirdusi nevalingai pagalvoju, kad vilniečiai yra išsiilgę jūros. Panašu, kad „MOMO grill“ su savo šaknimis Klaipėdoje atvežė bent dalį jos.

Kur?
Totorių g. 1 / Gedimino pr. 10

Grilio vyrai Kalvarijose

Kebabas – patiekalas, retkarčiais pernelyg asocijuojamas su nesveika mityba. Štai Kalvarijų gatvėje esantis „Mangal Men“ turkiškos virtuvės restoranėlis siūlo kebabus su ant grilio kepta natūralia lietuviška mėsa, o restorano įkūrėjas iš Turkijos kilęs Seydi mano, kad, jei ne lietuvių itin pamėgti majonezo pagrindo padažai, kebabas būtų ne toks ir nuodėmingas patiekalas. Jau septynerius metus Lietuvoje gyvenantis Seydi teigia, kad, nors ir pradžioje savo užkandinėje tiekė tradicinę patiekalo versiją be majonezo, nori nenori, turėjo prisitaikyti prie lietuvių poreikių. „Lietuviai tiesiog mėgsta majonezą kebabe!“ – sako jis.

Kai kurie „Mangal Men“ klientai nustemba, pamatę, kad čia mėsa kepama ant grilio. Vytautės Ribokaitės nuotr.

„Mangal Men“, arba kitaip „grilio vyrai“ („mangal“ turkiškai – grilis), duris atvėrė 2019 metų balandį. Pasakodamas pavadinimo istoriją, įkūrėjas Seydi prisimena, kai būdamas Turkijoje paprašė savo draugų patarimo, kaipgi galėtų vadintis jo restoranas. Vienas jų pasiūlė „Mangal Man“ (liet. „grilio vyras“). Seydi patiko šis pavadinimas, o supratęs, kad prie kepsninės stojančių vyrų bus ir daugiau, pasirinko pavadinimą daugiskaita.

Užsukę į svečius pas „Mangal Men“ pamatysite, kaip ant žarijų kepa jautiena, vištiena ar aviena, o tikru restorano virtuvės pasididžiavimu tampa Adanos kebabas, kurio pavadinimas kilo iš Adanos miesto Turkijos pietuose. Kebabo viduje esanti aštriais turkiškais prieskoniais (Seydi pasakoja, kad per mėnesį mėsai marinuoti jis sunaudoja net 10 kilogramų prieskonių!) pagardinta jautiena yra kepama ant plokščio iešmo, o tai leidžia mėsai apskrusti iš išorės bei neprarasti sultingumo. Būtent šis kebabas yra autentiškas, tad vietoj majonezo padažo nenustebkite radę granatų sulčių.

Verta paminėti, kad, be kebabų su mėsa, čia galite rasti pasirinkimą su falafeliais, taip pat paragauti ant žarijų keptų vištienos sparnelių, turkiškų ledų ir net baklavos! Kalbant apie pastarąją, galbūt ne vienas vilnietis Seydi geriau žino dėl šio deserto, nes anksčiau turkas minkė 1,5 metro tešlą, saujomis barstė pistacijas ir baklavą minkė ir pardavinėjo J. Basanavičiaus gatvėje įkurtoje kepyklėlėje. Šį desertą dabar galima skanauti ir „Mangal Men“.

Kur?
Kalvarijų g. 88/23

Šonkauliukų – į vieną gražiausių medinukų

Netoli Šv. Petro ir Povilo bažnyčios, kitoje Antakalnio gatvės pusėje, tikiu, kad ne vieno akį yra patraukęs žavus medinis namas. Praėjusiais metais šis namas buvo išrinktas vienu iš 10 gražiausių Vilniuje stovinčių medinių namų. Ir kas galėjo pagalvoti, kad kažkada čia būta KGB institucijos? Visgi restorano vaidmuo šiam pastatui tinka kur kas labiau, o ir grilio patiekalų kvapai, sklindantys iš medinuko kiemo, tikrai ne vieną privers užsukti vidun.

Restorano „Bacchus grill house“ vadovas Tomas Prieskienis pasakoja, kad medinio namo Antakalnyje istorija yra susijusi ne tik su KGB, bet ir su atrastais šaltiniais, kad restorano čia būta ir anksčiau. Šaltinių teigimu, restoranas vadinosi „Bacchus“ ir buvo pavadintas vyno ir linksmybių dievo Dioniso garbei, tad, kai 2019 metais drauge su pusbroliu Tomas kūrė naują restoraną, jie ilgai negalvojo ir pamanė, kad pavadinimas „Bacchus“ tiks ir jiems.

Restorano patiekaluose nerasite „plastikinių“ pomidorų. „Bacchus grill house“ nuotr.

Ir išties – tinka. Į paveldo sąrašą įtrauktame pastate netrūksta linksmybių, nes „Bacchus grill house“ vestuvės, gimtadieniai ar krikštynos vyksta nuolatos. Restorane įrengtos net 5 skirtingo dydžio salės (o kur dar didžiulė lauko terasa!). Galima manyti, kad prie dažnų švenčių siautulio prisideda ir pati restorano koncepcija, orientuota į laiką su šeima, o apie tai kalba ne tik vaikams įrengta žaidimų aikštelė bei kambariai, bet ir didžiulis užrašas „ŠEIMA“, pasitinkantis vos įėjus į kiemą.

Šeima, namai, jaukumas – visa tai Tomui sutelpa ir kepsninės skleidžiamuose kvapuose. „Bacchus grill house“ daug dėmesio skiria aukštai tiekiamų produktų kokybei, tad čia jautienos gausite tik brandintos, o ir bijoti dėl „plastikinių“ pomidorų lėkštėje neverta. Meniu restorane atnaujinamas kiekvieną pavasarį bei rudenį, tačiau iš jo niekada nesitraukia klientų favoritas – kiaulienos šonkauliukai. Vegetarai ir veganai taip pat ras ant grilio keptų patiekalų variantų (pavyzdžiui, žiedinių kopūstų kepsnį), o pats Tomas teigia: „Joks kepsnys nėra toks skanus kaip keptas ant grilio.“

Kur?
Antakalnio g. 4A

Kai kepti norisi savarankiškai

„Downtown Forest Hostel“ ne vienas tikrai gerai žino kaip miško oazę mieste. Čia taip pat galima rasti „Vilko garažą“ – grilius nuomojantį barą. Tai pirmasis toks baras Vilniuje, siūlantis net 6 skirtingus grilius: „Parillą“ (viename krašte dega malkos, kitame sustumtos žarijos lėtai, o panorėjus ir greičiau kepa maistą), stalo kepsninę (skirta kepti čia pat ant stalo ir neatvėsus mėgautis maistu), „Fat Bob“ (anglimis varomas grilis, kuris prireikus kepsnius paslepia po dangčiu ir leidžia jiems pabūti tirštesniuose dūmuose), „Kamado“ (talpus ir tvirtas, savo keramine konstrukcija leidžiantis ilgai išsaugoti karštį ir pasiekti iki 400 °C kepimo temperatūrą), „Bačką“ (galima ir rūkyti ir taip pat sėkmingai kepti ant anglių žarijų), „Smoky Joe“ (kepti ir rūkyti) ir atvirą grilį. Į grilio nuomos kainą taip pat įeina vienkartiniai indai bei įrankiai, servetėlės, anglys arba malkos ir jų užkūrimas, sėdimos vietos, kt. Jums lieka atsinešti tik tai, ką norėsite valgyti!

Kur?

Paupio g. 31A

„Vilko garažas“ – kepsninių nuomos baras pačiame centre. Dovaldės Butėnaitės nuotr.

Nemokamos grilio zonos mieste

Tikiu, kad vasara yra labiausiai spontaniškumo kupinas sezonas, o po dienos darbų iš draugo gautas klausimas „Ei, o gal važiuojam prie ežero?“ jau nė nebestebina. Kai norisi veikti spontaniškai ir kur nors paiškylauti, bet tuo pat metu viena koja likti Vilniuje, skaniausius pietus ar vakarienę galima išsikepti ir pasinaudojus nemokamomis grilio zonomis mieste.

Jei iš vandens telkinių jums užtenka gėrėjimosi Neries tėkme, galite pasinaudoti šalia upės esančiomis lauko kepsninėmis. IKI grilio zonos išsidėsčiusios skirtinguose taškuose, esančiuose palei upę – netoli nuo Vytauto gatvės pradžios esanti Neries krantinė, Vingio parkas bei Valakampių II paplūdimys. Neverta abejoti, kad šios vietos itin patogios kepsninių entuziastams, nes būtent jas prieš keletą metų vilniečiai siūlė IKI grilio zonos konkurse.

Šie taškai taip pat laukia ir tų, kurie vasaromis mėgsta pagulėti paplūdimiuose. Vilniečiai bei miesto svečiai gali pasidžiaugti dar šiais metais paruoštomis grilio zonomis, iš kurių 3 galima rasti prie Neries, Žirmūnų, Valakampių I ir II paplūdimiuose, o kitas prie ežerų – Balžio, Tapelių, Žaliųjų ir Gelūžės. Kitaip tariant, kai toks pasirinkimas, draugui pasiūlius paiškylauti mieste vargu ar pavyks rasti argumentų ir pasakyti „nėra kur“.

Kur?

IKI Grilio zonos:

Vingio parkas
Neries krantinė
Valakampių II paplūdimys 

Paplūdimių grilio zonos:

Žirmūnų paplūdimys
Valakampių I paplūdimys
Valakampių II paplūdimys
Balžio ež. I paplūdimys
Balžio ež. II paplūdimys
Tapelių ež. I paplūdimys
Tapelių ež. II paplūdimys
Žaliųjų ež. paplūdimys 
Gelūžės ež. paplūdimys

Teksto autorė Gabija Stašinskaitė. 
Tekstas iš Neakivaizdinio Vilniaus žurnalo 10-ojo, vasaros numerio.

„Neakivaizdinio Vilniaus“ informaciją panaudoti kitose visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose, be sutikimo draudžiama.

Skaidrė 17

Obuoliniai desertai senajame ir naujajame Vilniuje

Plačiau