Restoranai kitaip: patirtys ir lėkštėje, ir ant sienų

  • Restorano „Lokys“ rūsiai

Restoranas – kaip laiko mašina? Tuo galima įsitikinti apsilankius seniausiame Vilniaus senamiesčio restorane, veikiančiame jau daugiau nei pusę šimtmečio. Apatinės rūsio salės mena net Gediminaičių dinastijos laikus (XV a.)!  Į restoraną verta užsukti pamatyti unikalius objektus: Gedimino laiško kopiją, senovinę XVIII a. virenę (virtuvė, kaminas ir katilinė viename) bei Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto portretą.

Ko paragauti? Restoranas „Lokys“ siekia lankytojus supažindinti su istorine lietuviška virtuve. Meniu pažiba čia yra žvėriena, todėl nenusivilsite restorane paragavę patiekalų iš stirnienos, šernienos ar bebrienos. 

Adresas: Stiklių g. 8

Nerk gilyn: https://lokys.lt/interjerai/

Nuotr. Jurgitos Keršulienės

Nuotr. Jurgitos Keršulienės

  • Restorano „Botanist“ rūsys

Viduržemio jūros ir Lotynų Amerikos patiekalais garsėjantis restoranas „Botanist“ įsikūręs Didžiojoje gatvėje esančio Kazio Varnelio muziejaus rūsiuose. Tai vieni seniausių pastatų  Rotušės aikštėje, kurių sienos liudija dar XV a. Todėl jų interjeruose užkonservuotos originalios senosios architektūros detalės, Vilniaus gotikos ir renesanso pavyzdžiai. Pajusti praeities dvelksmą galima skliautuotame restorano rūsyje su autentiškų freskų likučiais ir net paliktu senojo grindinio fragmentu.

Ko paragauti? Nuo spurgyčių su midijomis iki takų ir skonių spalvomis trykštančių karštųjų patiekalų. Restoranas visus kviečia pasinaudoti degustacinių vakarienių pasiūlymais.

Adresas: Didžioji g. 26

Nerk gilyn: https://www.facebook.com/botanistkiemelis/

Nuotr. Martinos Mackevičienės

Nuotr. Martinos Mackevičienės

  • Restoranas „Neringa“

Gedimino prospekte jau daugiau nei pusę amžiaus veikiančio restorano „Neringa“ legenda įkvėpta Kuršių nerijos, jūros, kopų, meldų. Štai kodėl vieno ryškiausių XX a. 6-ojo dešimtmečio lietuviškos architektūros kūrinių interjere architektai Algimantas ir Vytautas Nasvyčiai nebijojo žaisti formomis ir netaisyklingomis linijomis. Skanaujant laiko patikrintų patiekalų mažojoje restorano salėje galima grožėtis Juozo Kėdainio sukurtu skulptūriniu reljefu, kuriame vaizduojamas poilsis pajūryje, o didžiojoje salėje – Neringos ir Naglio legendos motyvais ištapyta dailininkų Vlado Jankausko ir Vytauto Povilaičio freska. 

Ko paragauti? Minintiems „Neakivaizdinio Vilniaus“ gimtadienį – „Neringos“ salotos su imbierais pagardintais vištų krūtinėlių gabaliukais, virtomis daržovėmis, raudonaisiais ikrais ir majonezu, „Neringos“ sultinys su pyragėliu, „Neringos“ Kyjivo kotletas arba „Neringos“ jautienos išpjovos befstrogenas su bulvių lazdelėmis ir šviežiomis daržovėmis, desertui „Neringos“ plakta grietinėlė su morengais, šviežiomis ir trintomis uogomis, „Neringos“ kava su plakta grietinėle ir šokoladu.

Adresas: Gedimino pr. 23

Nerk gilyn: https://neringavilnius.com/lt/ 

Nuotr. Dominykos Gylytės

Nuotr. Dominykos Gylytės

  • Restorano „Gabi“ rūsio salės

Tai vienas iš restoranų, kuriame sėdint norisi gėrėtis ne tik tuo, kas lėkštėje, bet ir tuo, kas aplink. Senamiesčio amatininkų name įsikūrusiame restorane abejingų nepalieka atnaujintos XVIII a. freskos, XVI a. medinių sijinių lubų fragmentas, rūsio salių molio plytų skliautai. Negana to, čia sukaupta senovinių raktų (seniausiam egzemplioriui – 300 metų!) kolekcija, senoviniai sidabro servetėlių žiedai, druskinės, originalios senojo Vilniaus fotografijos, senovinės plytos su įspaudais.

Ko paragauti? Turtingame meniu rasite lietuviškų patiekalų, tokių kaip smetoniškas jautienos kapotinis, bulviniai blynai ar didžkukuliai. Tačiau restorano komanda primygtinai rekomenduoja paragauti firminio karšto obuolių pyrago su ledais, šokolado užpilu ir uogomis.

Adresas: Šv. Mykolo g. 6

Nerk gilyn: https://restoranasgabi.lt/apie-gabi/

Nuotr. Karolis Gerasimovič

Nuotr. Karolis Gerasimovič

  • Restorano ,,Ertlio namas“ požemiai

Iš penkių istorinę lietuvių didikų virtuvę propaguojančio restorano salių prie dviejų – Vaivadų ir Kanclerių – pažymėta: ,,salėje nėra dienos šviesos“. Jose – plytinės arkos, senųjų sienų fragmentai ir ypatinga kelių šimtmečių istoriją turinčio pastato atmosfera. Įdomu, kad kelią į restoraną tarsi rodo Žibintininko skulptūra, tebesauganti senojo Vilniaus paslaptis.

Ko paragauti? Čia verta išbandyti 4 arba 6 patiekalų pažintines vakarienes, kurios tiekiamos kartu su gyvomis istorijomis. Pavyzdžiui, pavasario meniu rasite triušienos slėgtainį, jautienos pyragą, bobą su rabarbarais ir kitų patiekalų.

Adresas: Šv. Jono g. 7

Nerk gilyn: https://ertlionamas.lt/lt/erdves